Wat is yoga?

Iedere cultuur heeft zijn eigen meditatievormen ontwikkeld met als doel om tot grotere zelfkennis te komen.
De meditatievorm die uit India afkomstig is heet yoga.
De in het westen meest bekende vorm van yoga is hatha yoga.
In deze vorm van yoga is het werken met en aan het lichaam het uitgangspunt. Door het met aandacht aannemen van lichaamshoudingen (asana) en diverse ademhalingsoefeningen (pranayama) wordt de aandacht naar binnen gericht (pratyahara).
Hierdoor ontwikkelt zich de concentratie (dharana) die kan overgaan in meditatie (dhyana).

Wat doet hatha yoga?

Hatha yoga heeft een positieve invloed op spieren, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering, hormoonhuishouding en zenuwstelsel. De met aandacht uitgevoerde bewegingen en houdingen geven ruimte om aandacht te schenken aan ons zelf en herstellen hierdoor de natuurlijke energiebalans. Bovendien is yoga leuk om te doen.

Voor wie is hatha yoga bedoeld?

Iedereen die in enige mate aan zichzelf wil werken en op zoek is naar rust en zelfkennis kan aan yoga doen. Omdat yoga niet competitief is en waar nodig de bewegingen en houdingen aangepast kunnen worden aan individuele beperkingen, is yoga geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd. Bij twijfel is het raadzaam met uw huisarts te overleggen.

Hatha Yoga bij Yantra

In centrum Yantra worden op verschillende dagen door drie verschillende docenten yogalessen gegeven.Zij hebben ieder een eigen benadering van de Yoga, en werken samen in de zogeheten “Masterclass”, een groep van 12 yogadocenten die middels het elkaar geregeld les geven hun deskundigheid en diversiteit verdiepen.
Deze docenten zijn:

  • Annemarie Scholten
  • Frank Wissink
  • Nelleke Slotboom